Endüstriyel Tasarım

Tasarım modern toplumlarda 20 yüzyılda önem arz etmeye başlamış ve bu süreç teknolojinin gelişmesiyle de ivmesini artırmıştır. Gümrük Birliği Anlaşmasına ülkemizin taraf olmasından itibaren ülkemizde Endüstriyel Tasarımın önemi artmış ve Endüstriyel Tasarımların tescili önem kazanmıştır. Endüstriyel Tasarımların tescili yoluyla tarafınıza ait tasarımların dış görüntüsü de koruma altına alınabilecektir. Günümüz ticari hayatında teknolojinin artık hemen hemen bütün insanların istediği bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte bu kolaylıkları kötü amaçlı kullanan kişiler de ortaya çıkmıştır. İnternet üzerinden tüm ürünlerin görselleri web siteleri aracılığıyla dünyaya yayılmış ve bu durumda taklit edilme ihtimalini oldukça artırmıştır. Endüstriyel Tasarım kavramı ile ürünün görünüşü koruma altına alınmıştır. Endüstriyel Tasarımlar da önemli olan görünüş olduğundan, üretim araçları, kullanılan malzeme, boyut  önem arz etmemektedir. Dış görünüşün kopyalanması taklit edilmesi halinde boyut ve malzeme farklılıkları taklidin önüne geçmemektedir.  Endüstriyel Tasarımların adınıza tescil edilmesi için en önemli şart yeni olması ve size ait ayırt edici bir niteliğe sahip olması gerekmektedir.

Firmalar dikkat çekici tasarımlar için çok ciddi bedeller ortaya koymakta fakat koruma altına alınması sebebiyle taklit ürünlere karşı herhangi bir yaptırım uygulayamamaktadır. İşte 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımlara ilişkin kanun hükmünde kararnamenin amacı görselliğin taklit edilmemesi için buluş mahiyetinde olmayan ama yenilik arz eden bir firma için ayırt edici olan ürünün şeklini koruma için çıkarılmıştır.

Bu konuda çıkan 554 sayılı kanun hükmünde kararnamede Tasarım “bir ürünün tümü veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, doku, renk, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütün” şeklinde açıklanmıştır. Kanunun tanımını kısaca izah edecek olursak; size ait bir ürünün görüntüsü o ürünün ayırt edici özelliği olarak tasarım adını alacaktır. Tasarım olarak bir çok türde tasarımınızı tescil ettirebilirsiniz.

TASARIM TÜRLERİ
  • Tescilli tasarımlar
  • Tescilsiz tasarımlar
  • Estetik ve işlevsel tasarımlar
  • İki veya daha çok boyutlu tasarımlar
  • Endüstriyel olan tasarımlar
  • Endüstriyel olmayan tasarımlar
  • Görünen tasarımlar
  • Görünmeyen tasarımlar
  • Parça tasarımları
  • Moda tasarımları
  • Malın cinsine ve niteliğine göre olan tasarımlardır.

Tasarım koruması kısaca, sahibi olduğunuz ürünlerin dış görünüş ve estetik özelliklerinin korunmasını kapsayacaktır. Bilgisayar programları ve yarı iletkenlerin topografyaları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanı sıra bileşik bir sistem veya bunu oluşturan parçaları, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin veya sunuşun bir arada algılanabilen bileşimleri, grafik sembolleri ve tipografik karakterleri içine alan ürün yelpazesinde yer alan ürünlerin kendilerinin veya herhangi bir parçasının yenilik ve ayırt edici niteliğe sahip olmak kaydıyla sadece dış görünümlerinin koruma kapsamı altına alınmasıdır.

Erdoğan Marka & Patent Vekilliği olarak Endüstriyel tasarımlarınızın korunması ve kayıt altına alınması işlemini titizlik ile gerçekleştirmekteyiz.

Erdoğan Marka & Patent Vekilliği Endüstriyel Tasarım